mindremillan.blogg.se

38 årig hemmafru med ADHD och övervikt..Mindremillan är ett utlopp för att bli mindre.. Både fysiskt och med adhd problematiken:) Kan det glädja nån annan så TOPPEN..Om inte så glädjer det i alla fall mig:)

Skorpor ca 60 kcal/st

Publicerad 2013-02-09 15:11:42 i Allmänt

Ingredienser

35 port

5 dl havregryn 4 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 1/4 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 1 paket saffran, ca 0,5 g 1/2 tsk salt 2 ägg 3/4 dl filmjölk rivet skal och pressad saft av 1/2 apelsin (Bild: Mjuk äppelpepparkaka, apelsin- och saffransskorpor, chokladrutor med julsmak, frukt à la malta)

Så här gör du

Spröda havreskorpor smaksätter jag med saffran till jul.

Sätt ugnen på 225°. Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver, strösocker, vaniljsocker, saffran och salt i en bunke. Rör i ägg, filmjölk, apelsinskal och -saft. Blanda ihop till en deg och lägg den på en mjölad bänk. Forma till 3 smala längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 12–15 min. Ta ut längderna och skär dem med en vass kniv i sneda skivor. Lägg tillbaka dem med snittytan upp. Grädda i mitten av ugnen tills de får färg, ca 10 min. Öppna ugnsluckan på glänt, stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar och torka några timmar.

 

Ingredienser

32 port

1½ dl dinkelflingor

2 dl vatten

1 dl mellanmjölk

25 g jäst

½ tsk salt

1 msk honung

1 msk rapsolja

3 dl dinkelsikt

2 dl vetemjöl special

2 msk strösocker

1 tsk malen kanel

 

Så här gör du

Koka dinkelflingorna i vattnet ca 1 minut. Häll över i en degbunke och rör ner mjölken. Se till att blandningen har fingervärme innan jästen smulas ner. Tillsätt salt, honung, olja, dinkelsikt och hälften av vetemjölet. Knåda väl och tillsätt mer vetemjöl tills degen är smidig. Jäs övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölat bakbord och trilla ut 16 runda bullar. Platta till dem lite och låt jäsa övertäckta på bakpappersklädd plåt ca 30 minuter. Baka mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna lite och dela sedan bullarna med hjälp av en gaffel. Lägg tillbaka på plåten med snittytan upp. Blanda socker och kanel och strö blandningen över bullarna. Rosta högt i ugnen tills de får lite färg ca 5 minuter. Stäng av ugnen, flytta ner plåten och låt torka i eftervärmen.

Psst: Uteslut sockret om du vill ha ännu nyttigare skorpor!

 

Ingredienser

32 port

2 dl havregryn

1½ dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

1 msk rörsocker

1 krm salt

½ tsk malen kardemumma

50 g smör

100 g keso

1 msk mellanmjölk

 

Så här gör du

Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser. Finfördela in smöret med fingertopparna. Tillsätt keso och mjölk och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut till en drygt cm-tjock kaka. Ta ut runda kakor med mått eller sporra ut fyrkanter, ca 16 kakor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen 10–15 minuter. Dela kakorna med hjälp av en gaffel medan de fortfarande är varma. Lägg dem med snittytan upp på plåten och rosta högt upp i ugnen tills de får lite färg, ca 5 minuter. Stäng av ugnen och låt skorporna eftertorka med luckan på glänt.

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jinxess

mindremillan är mitt sätt att blir lite mindre.. Både rent fysiskt och även lite mndre adhd:ig.. Jag är född -74 vilket kvalificerar mig som tant:) Lägger nog up det mesta jag har att säga så du kan få se både glädje, sorg, ilska, kärlek missnöje och allt annat oxå.. För så funkar jag.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela