Skorpor ca 60 kcal/st
Ingredienser
35 port
5 dl havregryn 4 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 1/4 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 1 paket saffran, ca 0,5 g 1/2 tsk salt 2 ägg 3/4 dl filmjölk rivet skal och pressad saft av 1/2 apelsin (Bild: Mjuk äppelpepparkaka, apelsin- och saffransskorpor, chokladrutor med julsmak, frukt à la malta)
Så här gör du
Spröda havreskorpor smaksätter jag med saffran till jul.
Sätt ugnen på 225°. Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver, strösocker, vaniljsocker, saffran och salt i en bunke. Rör i ägg, filmjölk, apelsinskal och -saft. Blanda ihop till en deg och lägg den på en mjölad bänk. Forma till 3 smala längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 12–15 min. Ta ut längderna och skär dem med en vass kniv i sneda skivor. Lägg tillbaka dem med snittytan upp. Grädda i mitten av ugnen tills de får färg, ca 10 min. Öppna ugnsluckan på glänt, stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar och torka några timmar.
Ingredienser
32 port
1½ dl dinkelflingor
2 dl vatten
1 dl mellanmjölk
25 g jäst
½ tsk salt
1 msk honung
1 msk rapsolja
3 dl dinkelsikt
2 dl vetemjöl special
2 msk strösocker
1 tsk malen kanel
Så här gör du
Koka dinkelflingorna i vattnet ca 1 minut. Häll över i en degbunke och rör ner mjölken. Se till att blandningen har fingervärme innan jästen smulas ner. Tillsätt salt, honung, olja, dinkelsikt och hälften av vetemjölet. Knåda väl och tillsätt mer vetemjöl tills degen är smidig. Jäs övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölat bakbord och trilla ut 16 runda bullar. Platta till dem lite och låt jäsa övertäckta på bakpappersklädd plåt ca 30 minuter. Baka mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna lite och dela sedan bullarna med hjälp av en gaffel. Lägg tillbaka på plåten med snittytan upp. Blanda socker och kanel och strö blandningen över bullarna. Rosta högt i ugnen tills de får lite färg ca 5 minuter. Stäng av ugnen, flytta ner plåten och låt torka i eftervärmen.
Psst: Uteslut sockret om du vill ha ännu nyttigare skorpor!
Ingredienser
32 port
2 dl havregryn
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 msk rörsocker
1 krm salt
½ tsk malen kardemumma
50 g smör
100 g keso
1 msk mellanmjölk
Så här gör du
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser. Finfördela in smöret med fingertopparna. Tillsätt keso och mjölk och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut till en drygt cm-tjock kaka. Ta ut runda kakor med mått eller sporra ut fyrkanter, ca 16 kakor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen 10–15 minuter. Dela kakorna med hjälp av en gaffel medan de fortfarande är varma. Lägg dem med snittytan upp på plåten och rosta högt upp i ugnen tills de får lite färg, ca 5 minuter. Stäng av ugnen och låt skorporna eftertorka med luckan på glänt.