Smala semlor:)
Ingredienser
15 port
25 g smör 2 dl lättmjölk (spara ½ msk till pensling) 25 g jäst ½ dl socker 1 dl kesella lätt 1 krm salt ½ tsk kardemumma 1 uppvispat ägg (spara 1 msk till pensling) ca 6 dl vetemjöl Fyllning: inkråm från bullarna 100 g mandelmassa ½ dl lättmjölk 30 msk osötad spraygrädde, ca 90 g 2 tsk florsocker
Så här gör du
Smält smöret, tillsätt mjölken och låt blandningen bli 37°. Smula jästen i en bunke, häll över degvätskan och rör om. Tillsätt socker, kesella, salt, kardemumma, ägg och det mesta av mjölet – spara lite till utbakning. Arbeta degen kraftigt med trägaffel eller i maskin och låt den sedan jäsa övertäckt ca 30 min. Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i 15 delar. Rulla släta bullar som får jäsa på bakpappersklädd plåt ca 30 min. Pensla bullarna med ägget, blandat med ½ msk mjölk. Grädda i 225° 8–10 min. Låt svalna på galler under bakduk. Skär av ett lock och gröp ur en del av inkråmet med hjälp av en gaffel. Mosa ihop med mandelmassan och mjölken för att få lagom lös konsistens. Fyll bullen med massan. Spreja 2 msk grädde på varje semla. Lägg på locket och pudra över lite florsocker – använd gärna tesil. Servera inom kort, annars sjunker grädden ihop.